turijn-piazza-san-carloturijn-nightturijn-piazza-san-carlo-winterpiazza castello turijnporta palatina turijnturijn-popiazza san carlo turijnturijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madama

San Salvario

De volkswijk San Salvario in Turijn is gelegen tussen het treinstation Porta Nuova (1868), het Parco del Valentino en Lingotto. Het is een levendige multiculturele wijk met veel winkels, restaurants, wijnbars en café's. De wijk heeft ook een aantal kleine musea, die op afspraak te bezoeken zijn.

De wijk achter het treinstation was het natuurlijke aankomstpunt voor alle nieuwe bewoners van Turijn. In de jaren vijftig en zestig waren dat de Italianen uit het zuiden. Nu komt men van verder. Al eerder had deze wijk met invasies te maken. Na het goedkeuren van de grondwet in 1848 vestigden zich in deze wijk protestanten van de Waldenzer gemeenschap. In 1878 begon Don Giovanni Bosco een kerk voor Johannes de Evangelist. De 45 meter hoge toren moest het primaat van de katholieken benadrukken. Naast de kerk ligt een enorm complex van de Salesianen.

Synagoge 
Vlak achter de kerk der Waldenzen is een synagoge gebouwd op grond die door de gemeente aan de joodse gemeenschap was geschonken in ruil voor het terrein van de Mole Antonelliana (het huidige Filmmuseum). De synagoge werd in 1884 in orėntaalse stijl gebouwd aan de Via Sant'Anselmo.

Art Nouveau details, kerken van verschillende geloven, Afrikaanse kapperszaken en Egyptische en Aziatische supermarkten geven levendigheid en kleur aan deze wijk. De eerste fabriek van FIAT werd hier in 1900 aan de Corso Dante 30 geopend.

Meer informatie: enjoy.sansalvario.org
 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's