turijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodonipiazza san carlo turijnpiazza castello turijnporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-poturijn-nightturijn-palazzo-madama

il Borgo Campidoglio

Eind 19de eeuw had Turijn voor het eerst te maken met een belangrijke immigratiegolf. Vanaf het platteland trokken veel families naar Turijn, dat zich toen tot een industriŽle stad begon te ontwikkelen. De naam Campidoglio dankt deze wijk waarschijnlijk aan een signor Doglio, die net buiten de stadsgrenzen enkele stukken grond kocht.

Turijn_campidoglio-muurschilderingFamilies vestigden zich buiten de tolgrenzen van Turijn, waaronder in Campidoglio.†In 1911 werden de straten, die nu de kern van deze wijk begrenzen, aangelegd: Corso Tassoni, Corso Altacomba (nu Corso Svizzera), de verlenging van de Via Cibrario, Via Nicola Fabrizi en de Via Giacomo Medici.

Campidoglio werd een middenklasse wijk met lage hoogbouw van twee en maximaal drie verdiepingen. Dit en de bestemmingsplannen van latere datum zorgden ervoor dat het dorpskarakter hier bewaard is gebleven. De wegen zijn bestraat en achter veel huizen schuilen mooie tuinen. In de jaren 60 van de twintigste eeuw ging de buurt achteruit, maar nu leeft het weer op. Onder andere dankzij veel activiteiten van de gemeente Turijn.†Nu tref je in de wijk veel (ambacht)winkels, galeries en ateliers van kunstenaars.

In deze wijk is ook het Museo Arte Urbana gevestigd. Een openluchtmuseum met muurschilderingen door moderne kunstenaars overal in het oude centrum van Campidoglio.†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's