turijn-poporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightpiazza castello turijnpiazza san carlo turijnturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoniturijn-palazzo-madama

Barriera di Milano

Barriera di Milano ligt ten noordoosten van het historische centrum van Turijn. De wijk ligt ingeklemd tussen de rivier Po en Dora. Het is een vrij kleurloze arbeiderswijk, die dankzij bijzondere muurschilderingen interessant wordt. Deze muurschilderingen zijn medio 2014 aangebracht op dertien verschillende gebouwen.

Turijn_millo_render-millo-bart270.jpgOfficieel werd de wijk in 1853 opgericht en begrensd ten behoeve van de heffing van accijnsen voor alle goederen, die Turijn binnen kwamen.

In de 19de eeuw vestigden belangrijke fabrieken in de wijk, waaronder FIAT Grandi Motori, bandenfabrikant CEAT en textielbedrijven. Van de bedrijven, die er tegenwoordig een vestiging hebben, is Lavazza waarschijnlijk de meest bekende.

Muurschilderingen
Tegenwoordig is het een wijk met een kleurrijke bevolking en heeft last van criminaliteit. Het stadsbestuur is er veel aan gelegen de verloedering tegen te gaan.

Eťn van de zichtbare activiteiten zijn de dertien muurschilderingen van†MILLO, ofwel Francesco Camillo Giorgino, een kunstenaar - geschoold als architect - afkomstig uit Zuid-ItaliŽ (Mesagne). Met subsidie van de EU zijn deze kunstwerken tot stand gekomen. Voor een collage met foto's over de totstandkoming, kijk op de website van Arte in Barriera.

Bijzondere punten in de wijk zijn de in Byzantijnse stijl opgetrokken Chiesa di Maria Regina della Pace (1905), het immense park Parco Sempione en het museum Museo Ettore Fico met werk van de kunstenaar Ettore Fico uit Biella.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's