turijn-piazza-bodoniturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamaporta palatina turijnpiazza castello turijnpiazza san carlo turijnturijn-nightturijn-po

Centro Torino

Het centrum van Turijn wordt gedomineerd door de weg die van het treinstation Porta Nuova loopt naar het Palazzo Reale: de Via Roma met de pleinen Piazza Carlo Felice, Piazza San Carlo en Piazza Castello. Hertog Carlo Emanuele I gaf begin 17de eeuw aan architect Carlo di Castellamonte de opdracht het stratenraster van de middeleeuwse stad te doorbreken en deze verbindingsweg aan te leggen.

Langs en rechts en links van deze as zijn de belangrijkste winkelstraten van Turijn met zowel chique winkels als grootwinkel-modebedrijven. In Centro Torino kom je qua bouwstijl vooral de barok tegen. Daarnaast zijn in de jaren dertig tussen de barokke gevels gebouwen met een fascistische architectuurstijl gebouwd. Dit zie je in de Via Viotti, Amendola en Gobetti. In die tijd is de Via Roma ook geheel van portico's voorzien. In dit deel van Turijn tref je de historische café's en veel delicatessen winkels, waar Turijn zo bekend om is. Hier zie je ook de elegant flanerende dames; in de winter in een bontjas...

Antiquariaten 
Rondom Piazza Carlo Emanuele II en de Via Maria Vittoria tref je veel antiquariaten en kunsthandelaren te midden van kerken en palazzi. Probeer een glimp op te vangen van de vaak beeldschone binnenplaatsen en tuinen. Bijvoorbeeld die van Palazzo Carpano en die van Palazzo Dal Pozzo della Cisterna (Via Maria Cristina 12). 

Aan de Via Maria Vittoria 5 tegenover Palazzo Carpano staat de kerk San Filippo Neri. Deze kerk heeft het grootste schip met tongewelven van alle kerken in Turijn. In dit deel van Turijn tref je ook een paar mooie pleinen, van intiem tot groots en meeslepend.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's