turijn-nightturijn-piazza-bodonipiazza castello turijnturijn-piazza-san-carloturijn-palazzo-madamaporta palatina turijnturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-popiazza san carlo turijn

Galleria Subalpina

De Galleria Subalpina is gebouwd in 1874. Deze Galleria verbindt Piazza Castello met Piazza Carlo Alberto. De entree vanaf Piazza Castello is via een prachtige grote 18de eeuwse toegangsdeur. Het wordt beschouwd als een van de meest elegante 'salons van Turijn'. De stijl is een mengeling van renaissance en barok. In de 19de eeuw was deze Galleria het toppunt van moderniteit. In de Galleria zijn winkels, café's en restaurants.

Turijn_Galleria_Subalpina_(1).jpg

Architect van de met een glazen kap overdekte winkelgalerij is Pietro Carrera. De naam heeft de Galleria te danken aan de Banca dell'Industria Supalpina, de opdrachtgever tot de bouw.

Turijn_Galleria_Subalpina_(2).jpg

In de Galleria is sinds het begin het beroemde historische Caffè Baratti & Milano en sedert 1897 ook Caffè Concerto Romano (nu bioscoop Nuovo Romano). Verder zijn er een boekhandel-antiquariaat (Libreria Antiquaria Gilibert), Casa del Libro (tweedehands boeken en prenten tegen interessante prijzen), een kunstgallerie, meubelwinkel en enkele restaurants (Arcadia met Piemontese en Japanse keuken) gevestigd.

Turijn_Galleria_Subalpina_(3).jpg

Op de plaats van de Cinema Romano was tot 1936 een beroemd café-chantant, waar Friedrich Nietzsche zich vaak liet zien. De Duitse filosoof woonde er niet ver vandaan en hield ervan naar muziek te komen luisteren en van het ijs te proeven.

Een deel van de Galleria is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, maar daarna weer in stijl opgebouwd. 

Turijn_Galleria_Subalpina_(4).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's