turijn-piazza-san-carlo-winterturijn-popiazza san carlo turijnpiazza castello turijnturijn-piazza-san-carloporta palatina turijnturijn-palazzo-madamaturijn-nightturijn-piazza-bodoni

Museo Nazionale del Cinema - Mole Antonelliana

In 2000 is in hét symbool van Turijn, de Mole Antonelliana, het filmmuseum geopend. Het Museo Nazionale del Cinema bestaat uit vijf verdiepingen met de gehele geschiedenis van de film, te beginnen bij de vroegste periode van het schimmentheater, de camera obscura en de toverlantaarn. Veel attributen uit bekende films zijn er te zien. Ook voor kinderen is een bezoek aan dit 'Hollywood aan de Po' leuk.

Turijn_Filmmuseum_(2).jpg

Mole Antonelliana  
Volgens Turijners is dit museum het hoogste museum ter wereld, omdat de toren van de Mole maar liefst 167 meter hoog is. Met de glazen lift (niet voor mensen met flinke hoogtevrees...) kom je tot heel hoog in de koepel en na het uitstappen kan je op een galerij rondom de toren een goede indruk van Turijn van bovenaf krijgen. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en de omringende heuvels, zeker bij mooi weer.

Turijn_Filmmuseum_(14).jpg

De Mole is tussen 1862 en 1889 gebouwd door Alessandro Antonelli, een geniale en controversiële architect uit Novarra. De bedoeling was dat de Mole een synagoge zou worden, maar door geldgebrek en constructieproblemen werd de bouw stilgelegd. In 1878 zorgde de stad door het verstrekken van financiële steun dat het project werd afgebouwd. De Mole werd in hetzefde jaar als de Eiffeltoren voltooid.

Turijn_Filmmuseum_(5).jpg

Filmmuseum
Het Museo Nazionale del Cinema bezit een rijke collectie met 7000 films in de cinetheek, 9000 kunstvoorwerpen, oude prenten, opname- en afspeelapparatuur, meer dan 200 toverlantaarns met 4500 verschillende platen en 200.000 posters. De tour start op het eerste niveau met de afdeling Archeologia del Cinema. Ontdek de allereerste voorlopers van de film in acht thematische zalen die je alles vertellen over de geboorte van de film.

Turijn_Filmmuseum_(6).jpg

De grote zaal, de Aula del Tempio, is het meest spectaculaire punt van het museum. De bezoeker kan er plaatsnemen op een van de ligbanken of ligstoelen om er filmbeelden en speciale effecten te bekijken die op de wanden van de koepel worden geprojecteerd. Eromheen vind je thematische kamers uit de wereld van de film (met thema’s als horror, animatie, musical, sciencefiction, familiefilms, drama en 3D). Naar boven lopend over de looproute kom je van alles te weten over beroemde films die in Turijn zijn gedraaid en arriveer je in de Macchina del Cinema, de ‘filmfabriek’.

Turijn_Filmmuseum_(9).jpg

Hier ontdek je de verschillende fases die tijdens het maken van een film worden doorlopen: productie, regie, decor, acteurs, kostuums, storyboards, bioscopen. Geniet hier van een unieke collectie decorstukken en kostuums! Op het bovenste niveau van het museum vind je de Galleria dei Manifesti, waar je een unieke reis maakt langs kleurrijke filmposters en een mooi beeld krijgt van de geschiedenis van filmreclame.

Turijn_Filmmuseum_(12).jpg

Filmfestival
In Turijn wordt elk jaar in het nabij gelegen Cinema Massimo, in de via Verdi 18, het Filmfestival van Turijn gehouden. Dit festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot het belangrijkste evenement na het Filmfestival van Venetië. In Turijn richt het festival zich vooral op opkomende regisseurs en het verzorgt retrospectieven van beroemde flmmakers. Het festival is in november.

Turijn_Filmmuseum_(3).jpg

Café
In het museum kan prima geluncht worden. Je zit er aan lange tafels. Happend aan je broodje kijk je naar een stomme zwart-wit film, die op een klein beeldscherm in de tafel verschijnt en kan je luisteren naar de muziek uit een jukebox vol filmmuziek.
   
Museo Nazionale del Cinema 
Via Montebello 20, Turijn
Open: dinsdag - zondag 9.00-20.00 uur en op zaterdag tot 23.00 uur.  

(foto's Albert van den Boomen)

Turijn_Filmmuseum_(21).jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's