turijn-poturijn-piazza-san-carlo-winterturijn-nightpiazza castello turijnpiazza san carlo turijnporta palatina turijnturijn-palazzo-madamaturijn-piazza-san-carloturijn-piazza-bodoni

Parco Villa della Regina

Villa della Regina, een complex bestaande uit een prachtige villa, een wijngaard en tuinen is gelegen in de Torinese heuvels (la Collina Torinese) boven de Monte dei Cappuccini. Het complex is aangelegd naar het model van een Romeinse villa. Verantwoordelijk hiervoor was kardinaal Maurizio van Savoye, zoon van hertog Carlo Emanuele I. Hij legde het aan het begin van de 17de eeuw aan. Het bijzondere aan dit complex is de combinatie van de plek in de heuvels bij Turijn, de koninklijke villa, prachtige stijltuinen, een agrarische functie en dat het geheel omsloten is door bossen.

Turijn_villa_regina_giuseppe-bressi.jpgIn 1657 werden de tuinen vergroot door zijn vrouw Lodovica. In 1692 ging La Vigna over op Anna d'Orleans, vrouw van Vittorio Amedeo II. ZIj veranderde er veel. Naar haar is het huis, Villa della Regina, genoemd. Met hulp van Filipp Juvarra en vervolgens Giovanni Baroni di Tavigliano werden veranderingen in de tuinen doorgevoerd.

De eenheid van wijngaarden, villa met paviljoen, grotten, waterpartijen in tuin en park en de agrarische functie bleef; ook nadat het zijn functie als zodanig had verloren en in 1868 in handen kwam van het Istituto per le Figlie dei Militari (opgeheven in 1975). Het gebrek aan onderhoud maakte wel dat de toestand erg slecht was.

Van 1997 tot 2009 zijn de tuinen en de villa gerestaureerd. Het was een vanuit architectonisch, historisch, artistiek en botanisch oogpunt ingewikkelde restauratie. Huis en tuinen staan op de Werelderfgoedllijst van de Unesco.

Open (tuinen en villa): dinsdag-zondag 10-16 of 17 uur.†Toegang is gratis.

Villa della Regina
Strada S. Margherita 79, Turijn

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Omaggio a Torino

Hommage aan Turijn in een serie prachtige foto's